Enda et nettsted om fotball?
Det finnes de som mener at det finnes for mange nettsteder og andre publikasjoner med temaet fotball. Det finnes også de som mener at det er for mye fotball her i verden. Noen følger gjerne opp slike ytringer med å slenge på kommentaren «11 mann som løper etter en ball»!
Hadde det bare vært så enkelt. Det hender jo rett som det at det er 11 aktive fra et lag ute på en fotballbane. Men når det skjer så er det gjerne et motstanderlag der også. Så da burde kommentaren over vært omskrevet til «22 mann som løpet etter en ball». Men det blir heller ikke riktig fordi det tar ikke hensyn til at det – heldigvis – stadig er flere kvinner og jenter som spiller fotball. De som tror at kvinner og jenter spiller noe som kalles damefotball og/eller jentefotball – som om det er noe annet enn fotball – de tar feil.
Men fotball er så mye mer enn de 22. Og mye mindre. Noen ganger er det bare 14 der mellom krittstrekene. Og andre ganger er de bare 10. Og hvem har sagt at det ikke kan være så få som 6, 4 eller bare en eneste spiller og en ball (som kanskje spiller vegg med nettopp en vegg?)? Det er vel fortsatt fotball.
Og i tillegg til at noen løper eller flyr etter en ball så finnes også fenomenene gåfotball og sittefotball.
Utenfor krittstrekene
Spilleflata som fotballen utøves på markeres med linjer. I gamle dager ble det gjerne merket med kalk som hvite streker på grusflater. Det var den gang da at ordet krittstrek ble tatt i bruk som benevnelse på disse linjene. I hver ende av spilleflaten befinner man seg bak mål om man er utenfor krittstrekene. Det er vel derfra man har hentet nettopp dette med å beskrive noe og/eller noen som bak mål.
Krittstrekene langs sidene av spilleflaten kalles gjerne sidelinja. Og fra gammelt av så er det gjerne dette som befinner seg bak sidelinja: trener, lagleder, andre som er tilknyttet lagene på banen, spillere som sitter på benken og kanskje en og annen tilskuer.
Etter hvert som fotballen tiltrakk seg mer og mer oppmerksomhet så har det blitt slik at mengden tilskuere til tidere kan være ganske så mange. Men alle befinner de seg på sidelinja. Likevel så vil man blant disse stadig vekk finne mange som mener at de skjønner mer av spillet enn de fleste som er nærmere krittstrekene. Og gjerne også mer enn de som er innenfor krittstrekene.
Hvorfor sidelinja.no?
Jo, det skrives mye om fotball. Og det fortelles mye både i podcaster, lineær radio og i TV-sammenheng. De alle fleste av aktørene i disse kanalene er profesjonelle synsere, aka. eksperter. Amatørene finner man i bloggene. Så også her – på sidelinja.no.
Ordet amatør kommer fra det latinske rodet amatorem som betyr «elsker, venn». Man finner det jo også igjen i det italienske ordet amare som betyr «å elske». Og det hele kan vel ikke oppsummeres bedre etymologisk enn hva det gjøres her:
Amatør og dilettant
Nettstedet sidelinja.no er altså levert av en amatør og dilettant. Etter hvert kan det dukke opp andre bidragsytere. Denne dilettanten har tidligere blitt omtalt av noen som bamsetrener. Men det var i forrige årtusen og kanskje aller mest totalt uten verdi mht. hva som vil bringes til torgs på dette nettstedet.
Den lille forskjellen
Med dette nettstedet søker undertegnede å lete frem historier som er litt annerledes enn de tradisjonelle intervjuene med fotballpersonligheter. Og litt annerledes enn de typiske og atypiske fotballkampreferatene. For alle har flere historier de kan fortelle. Alle kommer vi fra et sted og har en bakgrunn innenfor det vi holder på med. Og alle har minner om morsomme og gode opplevelser både på, utenfor og langt bortenfor alt som har med fotball å gjøre. Så kanskje kan det hende at den mest innbarkede supporter finner nye vinklinger på personer de mente de kjente så altfor godt.
Laget/klubben i fokus?
Det skal ikke legges skjul på at laget/klubben som står i fokus er Tromsø Idrettslag – TIL. Men et lag spiller sjelden alene. Derfor vil det være helt naturlig også å slippe til stemmer fra andre klubber og lag. Noen må man spille mot. Og noen spiller man (sammen) med både før og etter at man har spilt mot dem. Vel er man motstandere på banen. Men før og etter kampen har man respekt for hverandre.
Thore Danielsen